Sveriges bästa kitesurfing

Man behöver inte öka till Hawaii eller Austrailien för att hitta toppenställen att kitesurfa, vindsurfa eller vågsurfa på. Även i Sverige finns surfställen i toppklass, och man behöver absolut inte känna att man nöjer sig med det näst bästa bara för att man inte kan åka utomlands. Att vi sedan har utmärkta möjligheter i Sverige att utöva motsvarande vintersporter (kitesnowboarding, eller vad man nu ska kalla det) gör bara det hela ännu bättre. Det bästa från två världar, helt enkelt! Så, om Sverige nu har så bra ställen att kitesurfa på, var ligger de och vilka är de? Well, låt oss försöka reda ut det, och ge en del matnyttiga tips!

Apelviken i Varberg
Apelviken i Varberg på Sveriges västkust är vida accepterat som nummer ett i surfsverige, och det är inte alls konstigt. Apelviken har sedan länge varit en älskad badplats, och på 1980-talet upptäckte så surfare att, hey, man kan surfa riktigt bra här. Detta har inte alltid varit helt okomplicerat, och faktiskt så har det varit tal om att förbjuda kitesurfing i Apelviken för några år sedan. Lyckligtvis blev det ingenting av detta, och alla sorters surf är välkommen där. Kom dock bara ihåg att visa respekt för andra surfare och badande. Apelviken är stor, och det finns mer än väl med plats för alla. För nybörjare så arrangeras kurser, och man kan vanligtvis hyra nödvändig utrustning.

Höllviken
Men Apelviken är inte det enda stället i Sverige där man kan kitesurfa. Ett alternativ är Höllviken i Skåne. Även om den kanske inte är lika perfekt som Apelviken, så innebär det inte att kitesurfingen är dålig, på något sätt. Tvärtom, det faktum att den inte är riktigt lika känd och befolkad som Apelviken är faktiskt något av en fördel. För nybörjare finns också kurser som hålls i Höllviken vanligtvis att tillgå.

Fortuna Beach, Rydebäck
I Rydebäck i Skåne finns Fortuna beach, som har långa anor vad gäller surfing; redan 1982 startades en surfingklubb där, som fortfarande finns kvar, och idag även inkluderar kitesurfing. Fortuna Beach erbjuder utmärkta möjligheter till kite- vind- och vanlig surfing. En bit norr om huvudstranden finns också ett område där ”vanliga” badgäster sällan vistas, som passar utmärkt till kitesurfande, och gör att man inte behöver oroa sig för att störa icke-kitesurfare alltför mycket.