Om Kitesurfing

Skulle man lite kort försöka beskriva kitesurfing, så är det som om windsurfing utvecklats genom naturligt urval, precis som windsurfing utvecklats ur vanlig surfing. Som så ofta händer med saker och ting när de utvecklas, så skiljer sig kitesurfing rätt så mycket från ”vanlig” surfing, bland annat genom att det är extremt mycket coolare. Kitesurfing går helt enkelt ut på att man står på en bräda på vattnet, som dras av en drake. Helt klart låter det lite häftigare om man använder engelsk terminologi, men i princip är det vad det handlar om, i alla fall i grund och botten.

Kitesurfing är en extremsport, med en mängd olika tävlingsmoment och grenar, men de flesta som kitesurfar gör det för sitt eget höga nöjes skull. Det finns olika typer av brädor och drakar att tillgå, alltefter hur man vill kitesurfa, hur vädret ser ut och andra faktorer. Drakarna finns huvudsakligen i två grundmodeller: tubekite och foilkite. En tubekite består av uppblåsbara segment, vilket gör att den flyter, och dess utformning gör också att det är lätt att få den att lyfta efter att den landat i vatten. En foilkite å andra sidan liknar mer en traditionell drake, och kan vara svårare att få att lyfta igen om den landar i havet. På samma sätt som det finns olika sorters drakar, så finns också ett stort antal brädor.

Av de olika kitesurfingstilar som finns, få är freeride den vanligaste, och innebär i korthet att man gör vad man vill; den mesta utrustning säljs är tillverkad med tanke på freeride. Freestyle å andra sidan handlar om att hoppa, och göra olika tricks när man flyger. Wave-riding är en stil som kombinerar kitesurfing med vanlig surfning. Inom kitesurfing tävlas man också inom både banracing och hastighetsracing.

Man kan prova på kitesurfing på många platser i världen, även om man i Sverige begränsas rätt så mycket av årstiderna (även om vi då kan utöva kitesurfing på snowboard eller skidor, vilket inte heller det är det sämsta). Kitesurfing är svårt att bemästra, men även om vad man kan göra som nybörjare är begränsat, så är det fortfarande väldigt roligt.