Australiens bästa Kitesurfing

Australien är ett av världens bästa kitesurfingland, om man bara kan överleva de giftiga ormarna och spindlarna, och hajarna och babyätande dingorna. Hela landet kan ju i princip sägas vara en enda lång sandstrand. Att försöka avgöra vilka platser som är de bästa för kitesurfing är alltså inte helt lätt, och det finns många, många alternativ. Men här ska vi i alla fall försöka ge en del tips. Har du vägarna förbi Australien, så glöm inte att prova på kitesurfing! (och, för all del, vanlig surfing och vindsurfing också).

Perth
Perth är en stad på Australiens västkust, med en befolkning på nästan två miljoner människor. Alldeles i stadens närhet finns ett stort antal mycket vackra stränder, lätta att nå för den som vill kitesurfa. Att nämna en enskild plats är meningslöst; för den som vill kitesurfa är det i princip bara att ta fram en karta på Perth med omnejd, blunda, och peka någonstans. Möjligheten att kunna kitesurfa så nära en storstad är riktigt cool. Varje dag kan du prova på en ny strand, utan att behöva åka land och rike runt.

Ningaloorevet
Ningaloorevet ligger runt 120 mil norr om Perth, vilket för australiensiska förhållanden i princip betyder ”alldeles nästgårds”. Ningaloorevet är ett mycket stort korallrev, och är unikt såtillvida att det är det enda större korallrev beläget alldeles i närheten av land. Men förutom naturaspekten, så erbjuder området också fin kitesurfing, över ett mycket stort område. Dessutom så kan man, om man ha tur, stöta på valhajar (dessa är helt ofarliga, och äter enbart plankton), världens största fisk. I Ningaloo kombineras kitesurfing med en hel del otroliga naturupplevelser. Trots planer på att bygga semestertillhåll i området, så är det dock ännu orört, tack och lov.

Dongara & Port Denison
Dongara och Port Denison är två småstäder, där det i februari varje år anordnas en kitesurfingfestival. Befinner man sig i Australien under tidpunkten, så bör man definitivt göra ett besök, inte bara för festivalen, utan för de utsökta kitesurfingmöjligheterna. Här kan man kitesurfa både på lugnt vatten och vågor. Även om man inte bör missa festivalen, så kan det dock komma lite väl mycket kitesurfare under dem, så man kan gott stanna en extra vecka eller så, och kitesurfa under lugnare förhållanden.